• Itt vagy:
  profile Rólam
 • JÓGA-MEDITÁCIÓ-JIKING-TERÁPIA

 • A 2009-es évben indult a mélyebb kapcsolatom a jógával. Akkoriban a Javasokhoz jártam hermetikus asztrológiát és gyógynövényismereteket tanulni. Az ő világképükben, amely a hagyományok tiszteletén alapszik, természetes módon kapcsolódik össze minden, ami ősi: a buddhizmus, a jóga, a hermetikus asztrológia, a ji-king, és a táplálkozástan, az ajurvéda. MInd ezek útmutatása alapján tanítanak és élnek is. Ez a Tan volt az első  motiváció számomra, ami elindított akkor a jóga irányába, mert akkortájt úgy gondoltam, hogy önmagában az asztrológia nem tud elegendő segítséget nyújtani a másik ember felé. Hiába látszik a születési képletben ez vagy az a konstelláció, hogyha az ember, aki éli, nem változtat mélyebb szinteken az életében. Nem csak drasztikus változásokra kell  itt gondolni, hanem a finomabb oldásokra, hangolásokra. Ami ugyanúgy tud hatni  az életünk menetére, a változások beindítására. Mivel a lét soha nem statikusság, hanem mindig mozgás és változás. Folyamatosság.

  Ehhez pedig alkalmazkodnunk kell és lehet, amihez az egyik  legjobb módszer a jóga útja a több ezer éves tradícióval megtámogatva. Sőt, ezt azért is írom ennyire lelkesen, mert megtapasztaltam pozitív hatását saját magamon. 

  A rövid történetem ezzel kapcsolatban a következő:

  Még gyerekkoromban  alakult ki  egy légúti allergiás betegségem.  Úgy emlékszem rá, évekig nem is értettem mi ez, senki nem vette komolyan, hogy ez egyáltalán betegség-e, én pedig csupán azt hittem, állandóan meg vagyok fázva. De miért mindig nyár elején? Ez elgondolkodtatott. Egy-két év után jöttem rá, ez valamiféle allergia. Akkoriban még  nem volt ez népbetegség. Nem is tudtam így elképzelni sem, mit is jelenthet ez számomra, súlyos dolog-e vagy enyhe? Nyílván zavart, de nem tettem ellene semmit. Így, a tényt elfogadva éltem azután, összeszokva e betegséggel, ami  többé nem is hagyott el, kitartott mellettem. Mivel gyógyszert nem szedhettem, mert arra mindig rosszul reagáltam, hát csak elviseltem ezt az állapotot, sőt,  saját valóságom egy részének tekintettem már.

  Egészen sokáig bírtam így,  az asztmás tünetekig is elfajuló allergiát, egészen odáig, amíg első gyermekem, valamikor 10 éves korában, meg nem betegedett, persze  allergiás problémákkal. Akkor döntöttem el magamban, ő már nem fog így felnőni és élni, ahogy én tettem, valahogy utána járok és megoldom a dolgot, akárhogyan. Így indult az életmód váltás, avagy tudati változás nálam. Először a szelíd gyógymódokat kerestem és tanulmányoztam, ami első körben már sokat segített is, de tovább mentem, mást  kerestem és azután érkezett el hozzám a jóga. 

  Akkoriban még úgy gondoltam, a fizikai testet kell megerősíteni, legfőképpen azt és mindaz majd kihat a felsőbb irányításra. Most már tudom, nem pontosan ez a lényeg, de akkor, indulásnak, így jó volt. A legkeményebb ászanákkal kezdtem, napi szinten gyakoroltam, nem is igazán törődve a finom hangolással. Inkább csak a teljesítményt szem előtt tartva. Könnyen ment és én örültem ennek, azt gondoltam erre születni kell és mennyire szerencsés vagyok, hogy  pont alkalmas vagyok rá.

  Azért az egyes pózokat hosszan kitartva, mégis - önkéntelenül is - hatással volt rám az, amit ma már tudatosabban teszek, a légzésfigyelés. Ezzel az elmém lecsillapítása elkezdődött. Teljesen öntudatlanul jutottam ide, illetve ösztönös kitartással csak tettem, amit gondoltam.

  Eredményt hozott. Egy két év után már teljesen tünetmentessé váltam. Alig akartam elhinni. Csak gyakoroltam és örültem az eredménynek. Nem is követtem semmiféle jógairányzatot, inkább a magam feje után mentem. 

  Jó pár év után találtam rá a jóga terápiára.  Jóga oktató képzést kerestem, de ezt találtam, ez talált rám. Még jobb! Azzal a motiváltsággal vágtam bele, hogy másoknak is segíteni tudjak, most már még tudatosabban. Ha én meggyógyultam, mások is  meggyógyulhatnának. A tanfolyam azonban sokkal többet adott személyesen nekem, mint eleinte gondoltam. Először is, itt láttam rá arra az útra, amit eddig bejártam. Másodszor kézzel fogható tudás lett az, amit magamban átéltem, és emiatt tudatossá váltam arra, hogy a betegség az elmében lakik, a tudat generálja. Ha csupán ott lakik, akkor valahogy rá lehet bírni, hogy kiköltözzön belőle.

  Megfigyeltem ugyanis, még korábbi éveimben, hogy amíg aludtam éjjel, egyáltalán nem voltam allergiás, nem zavart semmi, de ahogy a tudat felébredt bennem reggelente, egyből beteggé lettem. Netán  ezt kellene valahogy kiiktatni, ezt a rosszul működő tudatosságot. De nem tudtam még  hogyan. 

  A terápiás képzés során, és  persze a meditáció kapcsán ez végül is összeállt: Az elme és a légzés jó barátok. Csak a légzés tudja szabályozni az elme bonyolult folyamatait, rendezni az összekuszálódottságait . Figyeld hát a nyugodt légzésedet, tanulj meg jól lélegezni. Gyakorold a pranayamát……..és meditálj! A Himalája tradíció tanításai megmutatták a jó irányt.

  Amit ettől kezdve átélhettem, már a meditációs gyakorlás kapcsán, az egy külön regény témája is lehetne, hosszú és különös történet. Valahol, majd egyszer  kikristályosodik, de az még messzebb van, mert  a folyamat  most is zajló változásokat generál bennem. Annyit azonban már pontosan érzékelek, hogy ez lesz az egyedül jó irány, csak haladnom és mélyülnöm, merülnöm kell benne. 

  „Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj“…… mondják mind a mesterek.

  Ők tudják - én Csak Teszem.

  A gyakorlás eredménye terápiában is mérhető. Egyre több a tapasztalat gyűlik, amit az is jelez, hogy egyre több a tanácsért forduló. A jóga és a jógaterápia, ahogy látom és tapasztalom, mindenkinek jót tenne, akárhol tart is az életében. Nem kell eljutni a betegségek szintjére….

  Keress meg, ha te is így gondolkodsz!

  Van megoldás. Az élet nem kell hogy nehéz legyen. Ha nehéznek tűnik, (és nem csak néha napján), ha örökké nyomaszt , ha kilátástalannak tűnne a helyzet, akkor az is csupán egy jelzés, de egy erős felhívás a változásra.

   

   

 • A hónap művésze, az építészet ihletett költője.

  Yang Föld-Ló napján született a katalán építész, aki téglával és terméskővel ad hangot a misztériumoknak.

  Ugrás a bejegyzéshez