• Itt vagy:
  profile Jóga
 • JÓGA-MEDITÁCIÓ-JIKING-TERÁPIA

 • Jóga

 • „A joga visszatereli a testet és a lelket a saját útjára"

 • .... mert az élet maga a folyamatos változás. Nem állíthatjuk meg az áramlását, de együtt mozdulhatunk vele...

   

 • A JÓGA

  Magamról: 

  A 2009-es évben indult a mélyebb kapcsolatom a jógával. Akkoriban a Javasokhoz jártam hermetikus asztrológiát és gyógynövényismereteket tanulni. Az ő világképükben, - amely a hagyományok tiszteletén alapszik-, természetes módon kapcsolódik össze minden, ami ősi: a buddhizmus, a jóga, a hermetikus asztrológia, a ji-king, és a táplálkozástan, az ajurvéda. MInd ezek útmutatása alapján tanítanak és élnek is. Ez a Tan volt az első  motiváció számomra, ami elindított akkor a jóga irányába, mert akkortájt úgy gondoltam, hogy önmagában az asztrológia, mint eszköz,  nem tud elegendő segítséget nyújtani a másik ember felé. Hiába látszik a születési képletben ez vagy az a konstelláció, hogyha az ember, aki éli, nem változtat mélyebb szinteken az életében. Nem csak drasztikus változásokra kell  itt gondolni azonban,, hanem a finomabb oldásokra, hangolásokra. Ami ugyanúgy tud hatni  az életünk menetére, a változások beindítására. Mivel a lét soha nem statikusság, hanem mindig mozgás és változás. Folyamatosság.

  Ehhez pedig alkalmazkodnunk kell és lehet, amihez az egyik  legjobb módszer a jóga útja, a több ezer éves tradícióval megtámogatva. Sőt, ezt azért is írom ilyen lelkesen, mert megtapasztaltam pozitív hatását másokon is de főleg saját magamon. 

  Még gyerekkoromban  alakult ki  egy légúti allergiás betegségem.  Úgy emlékszem rá, évekig nem is értettem mi ez, a környezetemben pedig senki nem vette komolyan, hogy ez egyáltalán betegség. É magam, pedig csupán azt hittem, állandóan meg vagyok fázva. De miért mindig nyár elején? Ez akkor is elgondolkodtatott. Egy-két év után jöttem rá, ez valamiféle allergia lehet. Akkoriban még  nem volt népbetegség az ilyesmi. Nem is tudtam így elképzelni sem, mit is jelenthet ez számomra hosszabb távon, súlyos dolog-e vagy enyhe? Nyílván zavart, de nem tettem ellene semmit. Így, a tényt elfogadva éltem azután, összeszokva e betegséggel, ami  többé nem is hagyott el, makacsul kitartott mellettem. Mivel gyógyszert nem szedhettem, mert arra mindig rosszul reagáltam, hát csak elviseltem ezt az állapotot, sőt,  saját valóságom egy részének tekintettem már.

  Egészen sokáig bírtam így,  az asztmás tünetekig is elfajuló allergiát, egészen odáig, amíg első gyermekem, valamikor 10 éves korában, meg nem betegedett, persze  allergiás problémákkal. Akkor döntöttem el magamban, ő már nem fog így felnőni és élni, ahogy én tettem, valahogy utána járok és megoldom a dolgot, akárhogyan! Így indult az életmód váltás, avagy tudati változás nálam. Először a szelíd gyógymódokat kerestem és tanulmányoztam, - gyógynövényterápia, homeopátia - ami első körben már sokat segített rajtam, de tovább mentem, valami mást  kerestem.  Azután érkezett el hozzám a jóga. 

  Akkoriban még úgy gondoltam, a fizikai testet kell megerősíteni, legfőképpen azt és mindaz majd kihat egy idő után a felsőbb irányításra. Most már tudom, nem pontosan ebben áll a lényeg, nem mindegy mit és hogyan gyakorlunk, de akkor, indulásnak, így jó volt. A legkeményebb ászanákkal kezdtem, napi szinten gyakoroltam, nem is igazán törődve a finom hangolással. Inkább csak a teljesítményt szem előtt tartva. Könnyen ment és én örültem ennek, azt gondoltam erre születni kell és mennyire szerencsés vagyok, hogy  pont alkalmas vagyok rá.

  Azért az egyes pózokat hosszan kitartva, mégis - önkéntelenül is - hatással volt rám az, amit ma már tudatosabban teszek, a légzésfigyelés. Ezzel az elmém lecsillapítása elkezdődött. Teljesen öntudatlanul jutottam ide, illetve ösztönös kitartással csak tettem, amit jónak gondoltam.

  Eredményt hozott. Egy két év után már teljesen tünetmentessé váltam. Alig akartam elhinni. Csak gyakoroltam és örültem az eredménynek. Nem is követtem semmiféle jógairányzatot, inkább csak a magam feje után mentem, saját gyakorlatsort követtem. 

  Jó pár év után találtam rá a jóga terápiára, mint új irányra.  Jóga oktató képzést kerestem, de ezt találtam, ez talált rám. Még jobb! Hiszen azzal a motiváltsággal vágtam bele,már az elején is,  hogy másoknak is segíteni tudjak, most már még tudatosabban. Ha én meggyógyultam, mások is  meggyógyulhatnának. A tanfolyam azonban sokkal többet adott személyesen nekem, mint eleinte gondoltam volna. Először is, itt láttam rá arra az útra, amit eddig bejártam. Másodszor kézzel fogható tudás lett az, amit magamban átéltem, és emiatt tudatossá váltam arra, hogy a betegség az elmében lakik, a tudat generálja. Ha csupán ott lakik, akkor valahogy rá lehet bírni, hogy kiköltözzön belőle.

  Megfigyeltem ugyanis, még korábbi éveimben, hogy amíg aludtam éjjel, egyáltalán nem voltam allergiás, nem zavart semmi, de ahogy a tudat felébredt bennem reggelente, egyből beteggé lettem. Netán  ezt kellene valahogy kiiktatni, ezt a rosszul működő tudatosságot. De nem tudtam még  hogyan. 

  A terápiás képzés során, és  persze a meditáció kapcsán ez végül is összeállt: Az elme és a légzés jó barátok. Csak a légzés tudja szabályozni az elme bonyolult folyamatait, rendezni az összekuszálódottságait . Figyeld hát a nyugodt légzésedet, tanulj meg jól lélegezni. Gyakorold a pranayamát……..és meditálj! A Himalája tradíció tanításai megmutatták a jó irányt.

  Amit ettől kezdve átélhettem, már a meditációs gyakorlásaim kapcsán, az egy külön regény témája is lehetne, hosszú és különös történet. Valahol, majd egyszer  kikristályosodik, de az még messzebb van, mert  a folyamat  most is zajló változásokat generál bennem. Annyit azonban már pontosan érzékelek, hogy ez lesz az egyedül jó irány, csak haladnom és mélyülnöm, merülnöm kell benne.

   

   

 • PROGRAMJAINK

 • Theta-healing

  2019-08-08

  https://bosegklub.hu/theta-healing/

  Bővebben...

  Cseh Tamás

  2019-06-19
  Cseh Tamás

  „Az volt a  mániám, ha ti jó tanítók lesztek, akkor jobb lesz a világ, mert akkor a ti diákjaitok is jobbak lesznek és a világ szebb lesz, mert mindenki egy kicsit jobbat csinál maga körül.“  Egy Yang Fém képlet és egy híres, karakteres személyiség.  Cseh Tamás.  E mondat - a fentebb idézett- annyira ...

  Bővebben...

  Antoni Gaudi Az építészet ihletett költője

  Idén nyáron, amikor végre elém tárult Antonio Gaudi építészeti csodája Barcelonában, ami bevallom, már régóta vonzott, teljesen lenyűgözött.  Ahogy hazautaztam, egyből nagy kedvet éreztem rá, hogy feltárjam az alkotó ember titkát. Természetesen a ...

  Bővebben...

  Antoni Gaudí

  2018-08-26
  Antoni Gaudí

  GAUDI  Az építészet ihletett költője   Idén nyáron, amikor végre elém tárult Antonio Gaudi építészeti csodája Barcelonában, ami bevallom, már régóta vonzott, teljesen lenyűgözött.  Ahogy hazautaztam, egyből nagy kedvet éreztem rá, hogy ...

  Bővebben...

 • JAVASOLT ANYAGOK

  Nyári napforduló 2019

  Tetőzik a Tűz elem energiája Tetőzik a Tűz elem energiája és ugyanakkor itt a fordulópont is, hiszen ami növekedett, az lassan csökkenni fog. Persze itt ez még csak a mélyben zajlófolyamat, de a gyökereknél , lent talán tapasztalható. Ezért, ahogyan a Változások Könyve mondja, ez az ...

  Bővebben...

 • Hónapindító energiák

  Yang víz-majom hónap

  2019 augusztus A színes érzékelés kifejlesztése a feladat. Mert zajlik az élet, nagy a sodrás, de éppen ezért! Most könnyebb a zajokat félretolva minden mögé fókuszálni.  A színes érzékelés kifejlesztése a feladat. Mert zajlik az élet, nagy a sodrás, de éppen ezért! Most könnyebb a zajokat félretolva...

  Bővebben...

 • A hónap művésze, az építészet ihletett költője.

  Yang Föld-Ló napján született a katalán építész, aki téglával és terméskővel ad hangot a misztériumoknak.

  Ugrás a bejegyzéshez