Mangalam

Egy pár sorban magamról

Az út. Nevem Rozgonyi Réka. 2010 óta foglalkozom rendszeresen a jógával. Sok saját tapasztalat és sok jó tanító segítsége kísér még ma is útmutatásaival. Szerencsés vagyok, hogy ennyi ajándékot kaphattam Tőlük. Még így 10 év messzeségbe nyúlóan is azt érzem: Minden nap egy új tanulási lehetőség. Az első lépések: Első gyógyítások a saját gyermekeim, családom felé fordítottak. Később lovakat is kezeltünk az idősebb lányommal együtt, eredményesen. Ez a gyógyító út a 2012-es évek táján indult egy saját allergia sikeres gyógyítása volt a kezdő löket, mely ez irányba fordított. Saját tapasztalatok után: A Jóga és jóga életmód kimunkálása volt innen a második lépcsőfok. 

Réka

Asztrológiai tudásomat öntöttem ezzel olyan formába, mely gyakorlati utat és alapokat adhat bárkinek kortól és nemtől független. Ezzel olyan ösvényre leltem, ahol mindenki saját maga gyógyítója lehet. Ez pedig maga a jóga. Hiszem, hogy ezzel minden testi és lelki bajt oldani és kitartással megoldani és magasabb szintre transzformálni is lehetséges. A Tevékenység: Egyéni jóga terápia és csoportos jóga a fő tevékenységvonalam. Emellett közösségi alkalmakat és jóga táborokat szervezek néhány éve a társaim inspirálását követve,; terjesztve ezzel azt a természetes tudást, a hagyományok kincsét, mely a több ezer éves forrásainkból táplálkozik. Főzünk, táncolunk, festünk és egymást és önmagunkat gyógyítják így a közös energiában a részesülőkkel. E módszert és a tudást szeretném minél többfelé megosztani családoknak, gyermekeknek és az életbe épp induló fiataljaink számára. A Terápia: Ez az ami vezet és motivál nap, mint nap. Szellemi segítséggel egy nagy közös mandalát állítunk össze, ez hívja be mostmár a hozzánk igyekvő társainkat. A Mandala pedig a gyógyító eszközünk és az Égi Adományunk, melyet nektek is szeretettel megmutatunk, oda adunk, és ha van kedvetek egy egy vonalat formát a színekkel megtölteni … Várunk Benneteket Szeretettel! 🙏🌟🙏

0 +

experience

0 +

customers

0 +

tratements

0 +

specialist

Utam a jógában.

W h y U s

A 2009-es évben indult a mélyebb kapcsolatom a jógával…. Akkoriban a Javasokhoz  jártam hermetikus asztrológiát és gyógynövényismereteket tanulni. Az ő világképükben, amely a hagyományok tiszteletén alapszik, természetes módon kapcsolódik össze minden, ami ősi: a buddhizmus, a jóga, a hermetikus asztrológia, a ji-king, és a táplálkozástan az ajurvéda. MIndezek útmutatása alapján tanítanak és élnek is. Ez a Tan volt az első  motiváció számomra, ami elindított akkoriban a jóga irányába, mert épp akkortájt úgy gondoltam, hogy önmagában az asztrológia nem tud segítséget nyújtani a sorsunk rendezéséhez. Hiába látszik a születési képletben ez vagy az a minta, akár a megoldás útja, hogyha az ember, aki éli, nem változtat mélyebb szinteken az életében. Nem csak drasztikus változásokra kell  gondolni, hanem a finomabb oldásokra, hangolásokra. Ami ugyanúgy tud hatni  az életünk menetére, a változások beindítására. Mivel az élet mindig mozgás és változás.

Ehhez pedig alkalmazkodnunk kell állandóan, és lehet is. Az egyik  legjobb módszer  a jóga útja, a több ezer éves tradícióval alátámasztva. Persze, ezt azért is írom ennyire lelkesen, mert élő tapasztalatként ma már megoszthatom mindazt, ami velem történt :

Még gyerekkoromban  alakult ki  egy allergiás betegségem.  Úgy emlékszem rá, évekig nem is értettem mi ez és senki nem vette komolyan, hogy ez valami betegség, én pedig csak azt hittem, meg vagyok fázva így  nyár elején. Egy-két év után jöttem rá, ez bizony szénanátha. Akkoriban   nem volt  még ennyire népbetegség az allergia. Nem is tudtam mit jelent ez számomra, súlyos dolog-e vagy enyhe, persze nyilván zavart, de nem tettem ellene semmit. Így a tényt elfogadva éltem azután, összeszokva e betegséggel, ami persze ezután többé nem is hagyott el. Mivel gyógyszert sem szedhettem, mert persze rosszul reagáltam rá, csak elviseltem ezt a dolgot,  így saját valóságom egy részének tekintettem már.

Egészen sokáig bírtam is,  a már-már az asztmás tünetekig is elfajuló kibillentségeket, egészen odáig, amíg első gyermekem, valamikor 10 éves korában, meg nem betegedett, persze  allergiás problémákkal. Akkor döntöttem el, ő már nem fog így élni, valahogy utána járok és megoldom a dolgot, akárhogyan. Ezzel indult az életmód váltás, avagy tudati változás bennem. Először a szelíd gyógymódokat kerestem és tanulmányoztam, ami első körben már segített is, de tovább mentem és azután érkezett el hozzám a jóga gondolata. 

Akkoriban még úgy láttam, a fizikai testet kell megerősíteni, legfőképpen azt, így majd kihat a felsőbb irányításra. Most már tudom, nem pontosan ez a lényeg, de akkor, indulásnak, így jó volt. A legkeményebb ászanákkal kezdtem, napi szinten gyakoroltam, nem is igazán törődve a finom hangolással. Inkább csak a teljesítményt szem előtt tartva. Könnyen ment és én örültem ennek, gondoltam is, erre születni kell és mennyire szerencsés vagyok, hogy  pont alkalmas vagyok rá.

Azért az egyes pózokat hosszan kitartva, mégis – önkéntelenül is – hatással volt rám az, amit ma már tudatosabban teszek, a légzésfigyelés. Ezzel az elmém lecsillapítása elkezdődött. Teljesen öntudatlanul jutottam ide, illetve ösztönös kitartással csak tettem, amit gondoltam.

Eredményt hozott. Egy két év után már teljesen tünetmentessé váltam. Alig akartam elhinni. Csak gyakoroltam és örültem a létnek. Nem is követtem semmiféle konkrét jóga irányzatot, csak a magam feje után mentem. 

Jó pár év után találtam rá a jóga terápiára.  Azzal a motiváltsággal kezdtem vele foglalkozni, hogy másoknak is segíteni tudjak, immár tudatosabban. Ha én meggyógyultam, mások is  meggyógyulhatnának. A tanfolyam, a Himalája Tradícióban, azonban sokkal többet adott személyesen nekem, mint amire gondolhattam. Először is, itt láttam rá arra az útra, amit eddig bejártam. Másodszor, kézzel fogható tudás lett az, amit magamban átéltem, és emiatt tudatossá váltam rá, hogy a betegség az elmében lakik, a tudat generálja. Ha csupán ott lakik, akkor valahogy rá lehet bírni, hogy kiköltözzön belőle, gondoltam örömmel.

Megfigyeltem ugyanis, még nehezebb éveimben, hogy amíg aludtam éjjel, egyáltalán nem voltam allergiás, nem zavart semmi, de ahogy a tudatosság felébredt bennem reggelente, egyből beteggé lettem. Netán  ezt kellene valahogy kiiktatni, ezt a rosszul működő tudatosságot.. De nem tudtam még  hogyan. 

A terápián a meditáció kapcsán ez végül is összeállt: Az elme és a légzés jó barátok. Csak a légzés tudja szabályozni az elme bonyolult folyamatait, az összekuszálódottságait. Figyeld a nyugodt légzésedet, tanulj meg „jól lélegezni“. Gyakorold a pranayamát……..és meditálj! A Himalája tradíció tanításai megmutatták a jó irányt.

Amit ettől kezdve átélhettem a meditáció kapcsán, az egy külön regény témája is lehetne, hosszú és különös történet. Valahol, majd egyszer az is kikristályosodik  és talán megosztható lehet, de az még messzebb van, mert e a folyamat még most is zajló változásokat generál bennem. Annyit azonban már pontosan érzékelek, hogy ez lesz az egyedül jó irány, csak  haladnom és merülnöm, mélyülnöm kell benne. 

„Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj“…… mondják mind a mesterek.

Ők tudják – én Csak Teszem.

jóga
jóga

Mint terápia

A sorsunk problémáit és megoldatlanságait a testünk lenyomatokként őrzi. Ezeket az energiatestedben tárolt információkat, csupán önmagunkra tekintve, elég nehéz felismerni. Másban sokkal könnyebben meglátni a „hibákat“. Ám, ha tudatossággal figyeled magadat, egy idő után észreveheted hol is rejtőznek ezek, mert mindig automatikus viselkedésmintákként rutinból ismétlődő megoldásokként mutatkoznak meg bizonyos életszituációkban, főként stresszesebb esetekben. Mivel ilyenkor mélyebbről, ösztönből indítjuk a reagálásokat. Tendenciákként leginkább akkor fogod tetten érni így mint tudati mintát, akadályt, ha valahol erősen érezhető problémát jelez az életed. Az energiák áramlásakor a finom testünkben egyfajta tényleges akadály keletkezik ilyenkor, amit csak elkerülni lehet. Hasonlóan ahhoz, mint amikor egy folyó, útja során, egy-egy zátonyt kikerül, ami azután idővel nagyobb szigetté növekszik benne. Ezt így talán könnyebben elképzelhetjük, tudatosíthatjuk: így amikor ismételt módon ragad be egy-egy élethelyzet, egy idő után már csak az látszik, soha nem akar jönni itt az igazán jó megoldás. Ettől egyre inkább befeszül valami, és nem értjük miért. Az Idő múlásával pedig csak egyre jobban elmélyül egy efféle „szokás-minta“. Később így akár betegséggé „érlelhetjük” meg az ebből született kudarcainkat.
Itt tud nagyon nagy segítséget jelenteni a tudatos jóga, azaz a jógaterápia. Ez csupán a fizikai testet mozgatja: oldja, lazítja. Látszólag. Azonban ami a fizikai síkon átmozdul, az átmozdul majd a tudatban is egy idő után. Még ha nem is tudunk róla, akkor is így működik ez. 

Célzott gyakorlatokkal pedig pont a problémás „életmintát“, az akadályt fogjuk így elérni. Ehhez nem kell sok felkészültség, könnyű és oldott áramoltató gyakorlatokkal bármit át lehet hangolni a testben, a tudatban.
De hogy miért pont azt a sorsot éled amit, az persze nem véletlen. Ám nem is büntetés. Nincs probléma nélküli élet. Nincs rossz karma. A tudatossággal ki lehet simítani ezeket a gyűrött sorsrészeket, ezeket „tudatráncokat”.
A jóga ebben hatalmas segítő eszköz, pontosan azért, mert még ha nem is vagy tudatában annak, mire hatnak a gyakorlatok a mélyebb szinteken, akkor is hatást gyakorolnak rád. Úgy segítenek át idővel bizonyos feszültebb helyzeteken, hogy utólag magad is rácsodálkozol.
A kitartó gyakorlásod eredménye lesz egy nyugodtabb, tudatosabb életszemlélet, a stressz helyzeteinek fokozatos csökkenése az életed jó néhány területén… talán minden területén (!) és a gyógyulás.
Ám még ha magadban azt érzékeled, hogy nem is vagy beteg, mert hisz erre konkrét orvosi diagnózisod nincs, mégis mindenkinek akadnak „beteg” sors mozaikjai, mondjuk úgy, kényszeresebb működései. Csak nézz körül! Másokon ezt úgy is jobban meglátod. És ha már felismered ezeket, az önmagában nagyon jó eredmény. A többit pedig, nyugodtan bízd a jógára.
Idővel kioldódnak a feszültségeid, csak add meg a lehetőséget erre magadnak.
Ez lesz végül a gyakorlásod legédesebb gyümölcse…
A Tao bölcsei 5000 éve tanítják ezt. Hát kezdj hozzá, indulj, csak lépj az Útra most, ha látod az elejét! Ne akard tudni hol ér véget, az úton járás, a tapasztalás mindig érettebbé, sőt bölcsebbé tesz.
és különben: Sosem lesz vége…………………!
De ez már ne zavarjon, mert nem is ez a lényeg.

jóga
×
Maximize call +
0
    0
    Az Ön kosara
    Az Ön kosara üres