Lobbanó Energia a Tűz elem évszakában:

Az Élet egy körforgás, egy ciklikus áramlás a Világban és bennünk is ugyanúgy. Ahogy az évszakok váltakoznak, úgy mi magunk is 7 évenként sejtszinten teljesen kicserélődünk, teljesen megújulunk és már nem ugyanazok vagyunk.  A tudatunk tudja csak, hogy kik vagyunk, a test közben folyamatosan változik. Régi védikus vagy buddhista tanítások ezt szépen leírják. Facebook

A régi tradíciókban ezt a teljességet tették a világkép alapjává. A világ és az ember együtt változik pillanatról pillanatra.  Nincs változatlan dolog, csak látszólag. Ezért ha erre törekszünk, akkor az Életet akadályozzuk, az áramlást, nem pusztán önmagunkat. Ilyenkor rekednek meg a dolgok. Jó példa erre ez a mostani bezártság és válság is. Megrekedés, megállás. De ha egy folyót, ami az Élet folyama, zsilipekkel lezárnak, akkor is pont ez fog történni, ami itt most a kinti világban alakul körülöttünk. Jön a melegebb idő, a változó évszakkal együtt és egyszerre mint egy kirobbanó vulkánból, kitörhet belőlünk a visszafojtott energia, akkor ha erre nem vagyunk tudatosak. 

Fel lehet készülni most is erre a tudatossággal és folyamatos karbantartással és odafigyeléssel a testünk szépen alkalmazkodik a változásokhoz. Ahogyan nő a tűzenergia a nap folyamán is a külső világban, úgy bennünk is ugyanezt teszi. A déli órákban éri el a csúcsot, ekkor tanácsos étkezni is bővebben, mert az ilyenkor elfogyasztott táplálék a legtökéletesebben meg tud emésztődni bennünk. Ilyenkor lehet nehezebb, nagyobb emésztőenergiát igénylő étkezést is folytatni.  

Az étkezés tudatosságán túl azonban, a légzéssel is tudjuk szabályozni a tudatunkat. Ha felidegesít valami, az egy határon belül, akár inspiráló üzemanyag is lehet és olyan teljesítményre tesz képessé, amire amúgy nem lennénk képesek, akár fizikai erőben is, de szellemileg is. Legjobb ezt tudomásul venni, és becsatornázni valamely nagyobb energiát igénylő feladat megoldásába, mint kreatív erőt. Nagy és különleges teljesítményekkel számolva hasznosíthatjuk ezt. 

Ha viszont nincs ilyen dolgunk és inkább csillapítani szeretnénk magunkban a Tűz elemet, akkor a Víz elemmel kell leggyorsabban ezt megtenni, képzeljük el, hogy ez milyen hatékony, ha a hírtelen fellobbanó tüzet azonnal leöntjük egy kancsó vízzel. Így a hidegebb folyadékok elkortyolása is ebben segíthet, de a tudatos légzéscsillapítás, légzés lelassítás is ugyanezt ezt eredményezi. Lassul a pulzus, a keringés egyből és lehűt belülről gyorsan. 

KÉK BOLYGÓ

Később ezt a rugalmasságot, már szinte csak a jógával és a meditációval tudjuk visszaszerezni. A táplálékunk ebben támogathat vagy épp gátolhat is bennünket. A nehezen emészthető ételek megterhelik a gyomrot és az egész szervezetet. Méregtelenítő munkát kell végezni, izzasztó tevékenységet folytatni rendszeresen. A mai világban éppen ez hiányzik: Csak ülünk és autózunk. A mérgek pedig lerakódnak a keringési rendszerünkben az ízületeinkben, akadályozva a szabad mozgást, elmerevítenek belül. A Tűz évszak kívülről is izzasztó, hevítő és melegítő energiáitól ezért nem kellene izzadást gátló szerekkel és légkondicionálással izolálnunk magunkat, mert pont ilyenkor erre volna a legnagyobb szükségünk a tisztulás beindítása végett. De ha már ez van, nem lehetünk tisztátlanok, a társadalom ezt nem tolerálja: ezért mindennap végezzünk valami tűz serkentő, izzasztó tevékenységet pluszban. Lehet ez bármilyen sport, de egy intenzívebb gyaloglás is megteszi a jó levegőn. 

A Tűz  a szervek közül a keringést stimulálva a szívet dolgoztatja meg legintenzívebben, ezért ez van most a legnagyobb igénybevételnek kitéve. A szív munkáját könnyíthetjük akképpen, hogy „eddzük“ a keringésünket is. Pulzus szám emelő tevékenységekkel tudatosan. Szauna is segíthet, ha nem vagyunk túl motiváltak erre. Az izzadás a legjobb tisztítókúra, semmilyen más méregtelenítés nem érhet fel vele. Bőrünk felülete hihetetlen nagy és ez mind kivezeti a sejt szintről a méreganyagokat az apró pórusokon át. 

A szem a másik tűz szervünk, mely állapotáról a belső tűz lobogása vagy alul működése megállapítható lehet. A szemet is lehet hűteni, vagy lehunyni és relaxálni pár percig tudatosan elengedve a forróságot belülről.

Belső szerveink közül pedig a máj is idekapcsolható, mint az átalakítás központja. Ha ez a szerv nem tud jól működni, akkor a mérgek nem tudnak kifelé áramlani a rendszerből. Az izzasztó tevékenység így a májat is serkenti. A napunkat érdemes úgy kezdeni, hogy kivárjuk a reggeli órák víz energiái után a délelőttöt, amikor a tűz már lobog, akkor étkezünk először. Ilyenkor a legtökéletesebb a belső tűz, így az emésztés maradéktalanul végbemegy bennünk. 

Ám ha meditálunk még este, akkor a meditáció egy sejt szintűnél is finomabb emésztést indít el bennünk. Mert a táplálék finom eszenciává „odzssszá“ és ezt követően pedig pránává alakul át bent, ami maga a gyógyító energia is a szervezetünk számára. Ezért lehetséges, hogy meditációban meggyógyulnak az életmóddal szerzett berögözöttségeink is. Ezek okozzák a betegségeket bennünk. Azért mondják, hogy minden betegségünk lelki eredetű.

Tudatosan tovább is adhatóak ezek a pozitív rezgések, akár távolról is. Ha egy beteg embernek energiát küldenél, azt is meg teheted távolról is. Csak ráhangolódsz és a meditációs energiádat belecsatornázod az ő tudatába. Minél többen teszik ezt egy időben, annál hatékonyabb ez a folyamat. 

Egyébként mindig energiacserét bonyolítunk egymással, még ha nem is tudunk erről. Ha sok van nekünk, akkor adhatunk, és akinek kevés van az kér és adatik neki szavak nélkül is. 

Így kiegyenlítődhetnek a dolgok, mert a Világban Rend van és minden errefelé törekszik.  Ezért adj, ha van miből, és kapni fogsz máshonnét. 

Kapcsolódunk egymással  ismeretlenül is, mint ebben a csoportban és így inspirálódunk. Ez a rezgés a Világ minden dolgával ugyanígy összekapcsol, ami maga a Prána, az Életenergia bennünk is. Tovább adjuk, mert nem tudjuk nem ezt tenni. Csak tudjunk róla!

mangalam.meditacio@gmail.com
Hírlevél feliratkozás
databasemusic-notefilm-playpicturecalendar-fullclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram