• Itt vagy:
  Blog A méregtelenítésről
 • JÓGA-MEDITÁCIÓ-JIKING-TERÁPIA

 • A méregtelenítésről

  A méregtelenítés hogyan kapcsolódik az ajurvédához? Az ajurvéda nem részenként szemléli az emberi testet – nincs külön májtisztítás, vesetisztítás – az egész testet egyben kezeli. A méregtelenítés hatására az energia szabadon áramolhat a föld és a víz, a víz és a tűz, a tűz és a levegő, a levegő és az éter elem közt finoman és egyenletesen. Különböző módszerek állnak ehhez rendelkezésre: az életmódra, az étrendre való odafigyeléssel, és gyógynövények alkalmazásával. Ezeket a változásokat minél inkább finommá kell tenni a természet erejére, az évszakok, a napszakok változására támaszkodva. A méregtelenítési folyamatot a lehető legkevésbé drasztikusan kell végezni. Az év során akkor a legalkalmasabb az idő, hogy a méregtelenítés folyamata finom lehessen, amikor az évszakok változnak, amikor az elemek a testünkben próbálnak alkalmazkodni a külvilághoz, a mikrokozmosz és a makrokozmosz próbál egyensúlyba kerülni az elemek változása által. Ez a legjobb idő, mert a testünk, a sejtjeink, a hangulatunk nyitottak, mobilisabbak a változásokra. Finoman tudunk ilyenkor módosítani, mert már eleve  az átalakulás folyamatában vagyunk. Két leginkább megfelelő időpont van erre: a tavasz és az ősz, amikor a körülmények, a hőmérséklet nem szélsőséges

  Ezekben a hónapokban javasolt a méregtelenítés, ekkor a legkevésbé invazív, a legkevésbé radikális.

  Amikor méregtelenítésre gondolunk, leginkább a súlyvesztés jut eszünkbe, de az ajurvéda méregtelenítése nem kizárólag erre korlátozódik. Az ajurvéda szemlélete nem a vesztésre, hanem a gyarapodásra helyezi a hangsúlyt, az energiával való feltöltődésre. A méregtelenítés értelme is ebben van: hogy könnyebben tölthessük fel a bennünk lévő elemeket energiával, vitalizáljuk őket, így  élettel teliek lesznek, magasabb energiaszintre kerülnek.

   Az ajurvéda a radikális változások ellen van, legyen az szigorú méregtelenítés, vagy testedzés. Ezért az ajurvéda és a jóga kiegészítik egymást, hiszen mindkettő az ahimsza, a nem-ártás elvét vallja.

  Az 5 elem az ételünkben is manifesztálódik 6 féle íz formájában. Ebből a tudásból mindenki profitálhat anélkül is, hogy elköteleződne az ajurvéda vagy a jóga irányába. Hétköznapi szinten is tudjuk használni az ízek hatásait az 5 elemre, ha figyelünk, hogy melyik íz mit jelent, melyik íz mire tud hatni, melyik ízeknek kell hangsúlyosabbnak lenni például a méregtelenítés időszakában. Hogyan is nézzen ki az étrendünk a tavaszi illetve őszi méregtelenítés során? 

   Három ízt szerepeltessünk az étkezésekben most többet: a keserűt, a fanyart és csípőst.

  A legfontosabb a keserű, mivel ez lúgos környezetet teremt a testben, és ez lehetővé teszi, hogy a toxinok, a méreganyagok eltávozzanak a szervezetből. A kurkuma keserű fűszer, amely egyszerre gyulladásgátló, antivirális, antibakteriális – gyógyító hatása is van, egyidejűleg méregtelenít is. Görögszéna fűszerként, keserű uborka leve kipréselve nagyon jó vagy főzve kicsit kevésbé keserű, leveles kel sütve vagy főzve, alapvetően minden, ami természetes módon keserű indukálja a méregtelenítést.

  A második íz a fanyar. Itt jön elő a lencse, a bab, a gránátalma. A gránátalma leve, vagy a gránátalma tea kiváló reggel vagy délután. Uborkasalátába vágva vagy 

   kipréselve. Lencseleves uborkalével, vagy gránátalma teával kitűnő kombináció egy étkezéshez.

  A harmadik a csípős íz. A természetesen csípős ételek, mint pl. a gyömbér, fekete bors, rózsabors. Ezek felkeltik a tűz elemet, ami nagyon fontos az átalakulás folyamatában, segítik a metabolikus lerakódások mobilizálását és kimosását a szervezetből.

  Fontos ezen kívül a savanyú is. Ezt képviseli a grapefruit a savanyú-keserű ízével. A grapefruit lé nagyon hasznosnak számít ilyenkor. Lehet belőle salátát is készíteni, egy kis gyömbérlével, citromlével és egy kis mézzel lelocsolva. A gránátalma levet vagy a magokat is hozzáadhatjuk, és bármilyen salátához hozzáadhatjuk. Az ananász, a citrom vagy a lime is katalizátorként működik, hogy segítsen a 3 elsődleges íznek, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű tűz, és folyadék, ami kimossa a toxinokat az izzadtságon, a vizeleten és a székleten keresztül.